Profesionalna fotografija samoukog fotoreportera

Fotografije nas okružuju, ali često ih ne vidimo ili ne prepoznajemo. Fotografija možda jest tehnika, ali važnije od toga, ona je osjećaj, a fotograf ima izbor na koji način će dokumentirati trenutak i prenijeti ono što je vidio. Ili zamislio. Tim riječima nam je novu radionicu fotografije opisao šibenski novinar i fotoreporter Valerio Baranović koji će Šibenčane 12 tjedana podučavati tajnama dobre fotke u dobro vam poznatom Urbanom centru od ponedjeljka 20. siječnja 2020. godine s početkom u 18 sati.

Nastavlja Valerio kako je fotografija poezija pretvaranja nevidljivog u vidljivo kadriranjem, svjetlom, izborom opreme, rušenjem osnovnih pravila ili, pak, manipulacijom. Najvažniji alat je oko, odnosno promišljanje o drugačijem, skrivenom svijetu kojega često ne vidimo ili se ne trudimo vidjeti.

Zašto je fotografija sredstvo, a ne cilj? Zašto je fotografija ljubav, a ne posao? Objasnit će Valerio na ovoj radionici i prenijeti polaznicima sve što je naučio u gotovo tri godine svakodnevnog fotografiranja i dokumentiranja prolaznih trenutaka koji se brzo zaborave i ostaju ‘samo’ pikseli na ekranu ili boja na papiru.

Za studijsku, dokumentarnu, portretnu ili krajobraznu fotografiju ne vrijede ista pravila. Potrebno ih je usvojiti kako bi pomakli granice ili ih u potpunosti izbrisali.

Sve počinje s tri jednostavne stvari, napominje Valerio; otvorom blende, brzinom zatvarača i ISO osjetljivosti senzora. To je prva stvar koju ćete naučiti, a nakon toga i sva pravila fotografije kako bi naučili kada ih primijeniti, a kada u potpunosti zanemariti.

Naučit ćete i zašto između amatera i profesionalnog fotografa stoji samo YouTube. Stoga, Valerio svoju radionicu naziva ”Profesionalna fotografija samoukog fotoreportera”.

Uvjeti su da imate 15 godina ili više te da imate svoj aparat s mogućnošću korištenja manualnih postavki.

Prijaviti se možete na jedan od tri sljedeća načina:

  1. ispunjavanjem prijavnice na našim web stranicama
  2. pozivom na broj 022/310-855, svaki radni dan od 9 do 15 sati
  3. porukom u inbox naše facebook stranice “Urbani centar Šibenik”