Urbani centar u prosincu ove godine obilježava pet godina postojanja, a u protekloj polovini dekade na ‘starom pazaru’ organizirano je tridesetak različitih tipova radionica te je kroz centar prošlo oko tri tisuće polaznika, što mlađih, što starijih.

Centar se srodio s urbanom kulturom grada i postao mjesto okupljanja radi različitih radionica i predavanja gdje se uvijek može naučiti nešto novo. Neke od radionica su ‘dugovječne’ u centru poput, primjerice, radionice robotike koju vode mladi stuenti, a ovoga ciklusa je apsolutni hit bila radionica Hrvatskog znakovnog jezika koja će vjerojatno biti ponovljena i u zimskom ciklusu.

U planu su i radionice fotografije, YouTube/videotehnika, kao i radionice koja će se ticati jednog dijela japanske kulture. Vodstvo Urbanog centra, koji je i središte Europe direct centra, odnosno predstavništvo Europske unije u Šibeniku, dakle, ide u korak s trendovima i organizira radionice i predavanja koja su zanimljiva širokom spektru Šibenčana.

Trudimo se naše sugrađane, a pogotovo mlade, suočiti i izložiti novim tehnologijama i znanjima te im pokazati što se događa u svijetu, a vrijedi istaknuti kako su sve radionice potpuno besplatne za sve uzraste Šibenčana.

Prostor Urbanog centra koriste i brojne šibenske udruge, poput Društva arhitekata Šibenik, Udruge turističkih vodiča sv. Mihovil, Šibenske udruge mladih – Š.U.M. i ostalih. Njima je korištenje također besplatno, sve u svrhu oživljavanja gradske jezgre.

U sklopu Urbanog centra djeluje i Urbani inkubator, odnosno ‘coworking’ prostor u kojem ljudi različitih profesija dijele zajedničko radno mjesto, a nerijetko jedni druge nadopunjuju svojim znanjima. U inkubatoru, koji se nalazi u srcu šibenske gradske jezgre, trenutačno se nalazi 10 stanara, od arhitekata, programera do grafičkih dizajnera.

U povodu pete godišnjice centra koji je dio Odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Šibenika, danas je organiziran i domjenak na kojem su bili predavači radionica, stanari Urbanog inkubatora i predstavnici udruga koje koriste prostor na ‘starom pazaru’.

 

13 12 2019|